Wenkbrauwlift en wenkbrauw suspensie

Heb je last van een zwaar gevoel op de oogleden, gecombineerd met een vermoeid of nors uiterlijk door hangende wenkbrauwen? Dit zijn veelgehoorde klachten van mensen die een wenkbrauwcorrectie overwegen.

Als gevolg van volumeverlies door het ouder worden en door genetische aanleg, kan de huid en de ophanging van de wenkbrauwen slapper worden en op het bovenste ooglid gaan hangen. Voor het corrigeren van hangende wenkbrauwen zijn er verschillende methoden: een wenkbrauwlift en een wenkbrauw suspensie.

Wat is een wenkbrauwlift?

Bij een wenkbrauwlift worden de hangende wenkbrauwen weer een stukje opgetrokken. De wenkbrauwlift kan gedaan worden via een operatie vanuit kleine incisies (openingen) in de haargrens of middels huidexcisie (het verwijderen van huid) vlak boven de wenkbrauw.

Afhankelijk van de diepte van de huidplooien boven de wenkbrauwen wordt er de oplossing gekozen die voor jou het mooiste resultaat oplevert.

In sommige gevallen is een wenkbrauwsuspensie of lift niet afdoende en kan er gekozen worden voor een (endoscopische) voorhoofdslift. Meer informatie over de voorhoofdslift vind je hier.

Wat is een wenkbrauw suspensie?

In het geval van hangende bovenoogleden zit de basis van het probleem vaak in de wenkbrauwen die gaan hangen, met name aan de buitenkanten van de wenkbrauwen. Daarnaast kan er ook een overschot aan uitgerekte huid in het bovenooglid zijn.

Om dit goed op te lossen is een ooglidcorrectie in combinatie met een wenkbrauw suspensie nodig. Bij een wenkbrauw suspensie wordt middels de snede die gemaakt wordt in het bovenooglid, de buitenste hoek van de wenkbrauw losgemaakt en hoger vastgezet op het wenkbrauwbot.

Wenkbrauwlift voor en na foto’s

Bij deze cliënte zaten de wenkbrauwen op de juiste hoogte maar zaten ze los van het botvlies en drukten op de oogleden waardoor dit een zwaar en vermoeid gevoel gaf. De wenkbrauwen zijn vastgehecht op het botvlies zodat het zware gevoel van de wenkbrauwen verdwenen is.. Daarbij is er ooglidhuid van de bovenoogleden verwijderd.

Klik hier voor een uitgebreid verslag van deze ingreep

Bij deze cliënte zaten de wenkbrauwen niet meer op de juiste hoogte, zijn ze op de juiste plek gerepositioneerd en vastgehecht op het botvlies, waarbij er dus een duidelijke lift te zien is van de wenkbrauwen. Tevens is hier ooglidhuid van de bovenoogleden verwijderd.

Optimaal genezingsproces met uniek P2R plan

Bij Mittsu Institute hebben we een uniek Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld. Het doel van dit plan is om het herstelproces na een wenkbrauwcorrectie optimaal te ondersteunen en de vorming van littekens te minimaliseren.

Dit plan vormt de kern van onze Mittsu filosofie en is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktische medische behandelervaring. De samenwerking tussen lichaam en geest staat centraal in het P2R plan, met als doel om een nieuwe gezonde balans te vinden.

Om dat doel te bereiken, hebben we in het P2R plan voor iedere fase rondom de wenkbrauwcorrectie (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) adviezen opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het gebruik van littekencrèmes en voedingssupplementen
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies
 • Advies om te ontspannen, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
 • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
 • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren

Met behulp van het P2R plan zorgen we er samen voor dat jouw lichaam na de wenkbrauwcorrectie op een natuurlijke manier en zo optimaal mogelijk kan genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

De voorbereiding voor de wenkbrauwcorrectie

 • Zorg ervoor dat iemand je ophaalt na de ingreep. Je mag niet zonder begeleiding naar huis.
 • Indien van toepassing: informeer de plastisch chirurg over eerdere operaties, allergieën en medicatiegebruik.
 • Koop voorafgaand aan de operatie Paracetamol die je na de operatie als pijnstilling kunt gebruiken.
 • Als je besluit om een wenkbrauwcorrectie uit te laten voeren, is het belangrijk je te realiseren dat je er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van de wenkbrauwen is dit meestal rond de 7 tot 10 dagen.
 • Ter voorbereiding van de ingreep, met als doel een optimale genezing, adviseren wij je ons P2R plan aan te houden. Je treft dit plan aan in de behandelovereenkomst.
 • We adviseren je om coolpacks of diepvrieserwtjes te kopen om na de operatie te kunnen koelen.

De operatie

Zowel de wenkbrauwlift als de wenkbrauw suspensie worden onder plaatselijke verdoving uitgevoerd en duren ongeveer 45 minuten. De operaties vinden plaats in dagbehandeling in onze kliniek in Amsterdam.

Na de operatie

 • Mag je na enkele uren naar huis.
 • Is het belangrijk dat iemand je ophaalt en begeleidt, omdat de verdoving het zicht enigszins kan vertroebelen.
 • Mag je het gezicht en de haren wassen en ook douchen. De pleisters blijven meestal goed zitten en drogen op.
 • Kun je pijn en ongemak ervaren, zoals hoofdpijnklachten. Je kunt tegen de pijn Paracetamol gebruiken.
 • Kun je de zwelling aan de wenkbrauwen verminderen door het gebruik van Arnica en door maximaal driemaal daags tien minuten coolpacks op de ogen/wenkbrauwen te leggen. Ook raden wij je aan om tijdens het slapen niet te plat te liggen.
 • Moet je lichamelijke inspanning en sport gedurende de eerste drie weken vermijden. Hetzelfde geldt voor zwaar tillen en bukken.
 • Mag je gedurende twee weken geen lenzen, crème en oog make-up dragen.
 • Is blootstelling aan ultraviolette straling niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kun je de eerste maanden na de behandeling de littekens bedekt houden. Je kunt een zonnebril dragen en vanaf twee weken na de operatie de huid insmeren met een sunblock.
 • Worden eventuele hechtingen en verbandmateriaal tijdens de afspraak voor de wondcontrole verwijderd.

Wat kost een wenkbrauwcorrectie?

De kosten voor een wenkbrauwcorrectie hangen af van de behandeling die nodig is. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen van de wenkbrauwen en de bijbehorende kosten.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg
lidewij_bw
Lidewij Hoorntjeholistisch plastisch chirurg

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je weten welke behandeling in jouw situatie het beste is om de wenkbrauwen te corrigeren? Of wil je meer weten over de verschillende behandelingen? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan.

Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en vindt plaats in onze kliniek in Amsterdam. Nadat we jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen.

Veelgestelde Vragen

Dat verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van de snelheid van het verouderingsproces. Gemiddeld blijft het resultaat tussen de 5 en 15 jaar zichtbaar. Door een gezonde levensstijl aan te houden geniet je het langste van het resultaat.

Bij elke operatie bestaat er een kans op de volgende complicaties:

 • Infectie (pijn, zwelling, roodheid en pus uit het wondgebied)
 • Nabloeding
 • Bloeduitstorting
 • Zwelling
 • Slechte wondgenezing
 • Overmatige littekenvorming
 • Overgevoeligheid of minder gevoeligheid van het geopereerde gebied
 • Asymmetrie

Ja, dat kan als jouw wenkbrauwen zodanig zwaar hangen waardoor er meer dan 50% van je pupillen met ooglid is bedekt. Tijdens het oriëntatiegesprek kunnen wij beoordelen of daar sprake van is.