Vind je jouw borsten te klein of te slap, maar wil je geen borstvergroting met behulp van implantaten? Of wil je jouw borstimplantaten laten verwijderen en het volumeverlies (deels) herstellen? Dan kan lipofilling van de borsten mogelijk uitkomst bieden.

Wat is lipofilling van de borsten?

Lipofilling van de borsten is een borstvergroting waarbij eigen lichaamsvet wordt gebruikt. Het is een natuurlijk en veilig alternatief voor borstimplantaten.

De plastisch chirurg haalt het vet via liposuctie bij andere lichaamsdelen weg, bijvoorbeeld bij de flanken of de heupen. Vervolgens wordt het vet gezuiverd en in de borsten geinjecteerd.

Na de operatie blijft ongeveer vijftig tot zeventig procent van het vet over, de rest wordt door het lichaam opgenomen.

Lipofilling borsten voor en na foto’s

Meer voor en na foto’s van explantatie op beautyjournaal.nl

In samenwerking met beautyjournaal.nl hebben we een uitgebreid artikel gepubliceerd over het verwijderen van borstimplantaten (ook wel ‘explantatie’ genoemd). In het artikel laten we je ook diverse voorbeelden zien van explantaties in combinatie met lipofilling van de borsten. Ga naar het artikel op beautyjournaal.nl.

Klik hier voor meer voorbeelden: https://www.frankniessen.com/fotos/

Uniek P2R plan: voor een optimaal genezingsproces

Rondom de operatie lipofilling van de borsten is het belangrijk om het genezingsproces optimaal te ondersteunen en littekenvorming te beperken. Daarom hebben we bij Mittsu Institute een uniek Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld.

Dit plan is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktische, medische behandelervaring. Het doel is om ervoor te zorgen dat jouw lichaam en geest rondom de behandeling nauw samenwerken in het vinden van een nieuwe en gezonde balans.

Om voor die balans te zorgen, hebben we voor iedere fase rondom de lipofilling van de borsten (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) adviezen in het P2R plan opgenomen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het gebruik van littekencrèmes, voedingssupplementen en drukkleding
  • Voedingsadvies
  • Bewegingsadvies
  • Ontspanningsadvies, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
  • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
  • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren en om afvalstoffen af te voeren (als we voorafgaand aan de lipofilling borstimplantaten verwijderen)

Met behulp van het P2R plan zorgen we er samen voor dat jouw lichaam op een natuurlijke manier, zo optimaal mogelijk genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

De voorbereiding voor lipofilling van de borsten

  • Zorg dat je na de ingreep wordt opgehaald. Je mag niet zonder begeleiding naar huis.
  • Indien van toepassing: informeer de plastisch chirurg over eerdere operaties, allergieën en medicatiegebruik.
  • Haal voldoende Paracetamol in huis om na de operatie als pijnstilling te gebruiken.
  • Na de operatie zie je er enkele weken niet representatief uit, doordat de huid blauw en gezwollen is.
  • Volg voor en na de operatie het P2R plan dat je in de behandelovereenkomst vindt.

Drukkleding

We adviseren je om na de operatie drukkleding te dragen, dit stimuleert het genezingsproces en verkort de herstelperiode. Als je toch besluit om geen drukkleding te dragen, dan is er een kans dat het eindresultaat van de operatie niet naar wens is. Wij hebben zelf goede ervaringen met Lipoelastic drukkleding.

De operatie

Lipofilling van de borsten wordt onder volledige narcose uitgevoerd. Afhankelijk van de omvang van de ingreep duurt de operatie ongeveer 75-90 minuten. De operatie vindt plaats in het Operatie Centrum Amstelveen, in dagbehandeling onder algehele narcose.

Na de operatie

  • Kun je na enkele uren naar huis. Zorg dat iemand je ophaalt of regel een taxi.
  • Hoeven de hechtingen van de liposuctie snedes niet te worden verwijderd, deze zijn oplosbaar. De onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid. Bij lipofilling zijn hechtingen niet nodig.
  • Verbinden we het behandelde gebied en helpt de verpleegkundige jouw drukkleding aan te trekken. Deze drukkleding is belangrijk om de huid goed op de onderlagen te laten vastgroeien en zwellingen te verminderen.
  • Kun je pijn en ongemak ervaren. Daarom krijg je zware pijnstillers op recept. Daarnaast kun je Paracetamol gebruiken.
  • Kun je de eerste 24 uur vocht verliezen via de insteekgaatjes van de liposuctie. Daarom adviseren we om gemakkelijke kleding mee te nemen.
  • Mag je na een dag weer douchen, waarbij je de wondjes schoon mag spoelen met water. Je mag nog niet in bad.
  • Is het behandelde gebied beurs, gezwollen, verkleurd en gevoelig door de bloeduitstorting en oedeemvorming. De meeste zwellingen van de liposuctie zijn na 6 weken verdwenen. Na ongeveer een à twee weken verdwijnt de zwelling van de lipofilling. Je kunt de zwelling verminderen door Arnica te gebruiken.
  • Mag je zes weken niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten. Na twee weken kun je weer lichte werkzaamheden doen.
  • Mag je een week niet op de buik slapen om zo de borsten te ontlasten.
  • Worden eventuele hechtingen en verbandmateriaal tijdens de wondcontrole verwijderd.

Wat kost lipofilling van de borsten?

De kosten voor een lipofilling behandeling van de borsten kun je vinden op onze prijslijst. De behandeling kan indien gewenst gecombineerd worden met een andere ingreep, zoals het verwijderen van borstimplantaten of een borstlift. In dat geval zijn de kosten hoger. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen en prijzen.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg
lidewij_bw
Lidewij Hoorntjeholistisch plastisch chirurg
wouter_square
Wouter Jurgensholistisch plastisch chirurg

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je weten of lipofilling van de borsten bij jou mogelijk is? Of heb je behoefte aan meer informatie over de behandeling? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan.

Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en vindt plaats in onze kliniek in Amsterdam. Nadat we jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen.

Veelgestelde Vragen

Bij elke operatie bestaat er een kans op de volgende complicaties:

  • Infectie (pijn, zwelling, roodheid en pus uit het wondgebied)
  • Nabloeding
  • Bloeduitstorting
  • Zwelling
  • Slechte wondgenezing
  • Overmatige littekenvorming
  • Overgevoeligheid of minder gevoeligheid van het geopereerde gebied
  • Asymmetrie
  • Bij lipofilling: soms zijn er kleine bolletjes vet zichtbaar of voelbaar door de huid. Er kan een zwelling blijven bestaan tot enkele maanden na de ingreep. Soms zijn hiervoor kleine correcties nodig.
  • Bij liposuctie: onregelmatigheden van de huid. Soms zijn hiervoor kleine correcties nodig. Bovendien adviseren wij voor en na de operatie LPG endermologie om onregelmatigheden te voorkomen.

In de praktijk wordt er per borst gemiddeld 150 -250 cc vet ingespoten. De daadwerkelijke hoeveelheid hangt af van de hoeveelheid vet die beschikbaar is en van de grootte van het borstweefsel waarin het vet gespoten en verdeeld kan worden.

Tijdens het polibezoek wordt een inschatting gemaakt voor hoeveel vet er ingespoten kan worden. Dit is een ruwe schatting, die kan meevallen of kan tegenvallen.

Een aanvraag voor lipofilling van de borsten kunnen we alleen doen indien je borstkanker hebt gehad en er sprake is van een gedeeltelijk defect van de borst.

Lipofilling is enkel mogelijk indien er genoeg overtollig vetweefsel beschikbaar is op andere plaatsen op het lichaam. Tijdens het oriëntatiegesprek beoordelen we of lipofilling mogelijk is.

Als de borst met vet gevuld is, is het niet pijnlijk. Waar het vet geoogst wordt gebruiken we tumescente vloeistof. Deze vloeistof zorgt ervoor dat het lichaamsvet losser wordt, waardoor het makkelijker is om het weg te zuigen.

Daarnaast bevat de vloeistof een verdovingsmiddel. Dit middel zorgt ervoor dat er tijdens de behandeling nauwelijks bloed vrijkomt en dat de behandeling zo goed als pijnloos is. Echter, wanneer de verdoving is uitgewerkt kunnen de geopereerde gebieden wel gevoelig zijn. Hiervoor kun je pijnmedicatie gebruiken.

Ja. Lipofilling is ook geschikt voor meer volume of stevigheid van het gezicht, de heupen en de billen.

Ja, wij adviseren voorafgaand aan de operatie LPG Endermologie massages. Dit zijn bindweefselmassage gecombineerd met manuele lymfedrainage om de doorbloeding van de huid te stimuleren. Het te opereren gebied is dan optimaal doorbloed, waardoor het meer voeding krijgt en de huid beter kan genezen.

Het vet van de gebieden waar er liposuctie verricht zal gaan worden, wordt beter doorbloed en beter gevoed. Dit heeft twee voordelen: gezonder vet voor lipofilling en daarmee betere overlevingskansen van het te verplaatsen vet. Én het vet is door de plastisch chirurg gemakkelijker los te krijgen middels liposuctie, waardoor je ook aanzienlijk minder blauw wordt.

Nabehandeling met LPG Endermologie: Als het lichaam moeite heeft met het oedeem goed af te voeren, dan kunnen er fibrose plekjes ontstaan. Dit kan onregelmatigheden geven in de huid. Met de nabehandelingen help je het lichaam het oedeem optimaal af te voeren en worden onregelmatigheden voorkomen en tegengegaan. Fibroseplekken worden aangepakt en de doorbloeding wordt geoptimaliseerd. Met als resultaat een egalere goed genezen gezonde huid.

De schoonheidsspecialist bij Mittsu is speciaal getraind is op het pre- en post operatief behandelen van de huid

In overleg met de specialist kan er gekozen worden voor de VASER liposuctie techniek. De geavanceerde VASER®-technologie biedt een veilige methode voor het verwijderen van ongewenst vet.

Het verschil met een gewone liposuctie is dat bij VASER liposuctie ultrasone energiegolven worden gebruikt. Deze ultrasone energiegolven zorgen ervoor dat het vet gemakkelijk kan worden verwijderd en de geoogste vetcellen vitaler blijven dan bij de conventionele liposuctie techniek.

Ook zorgt de warmte van deze energiegolven voor huidverstrakking en een snellere genezing. Met VASER kan een preciezer en gelijkmatiger resultaat worden behaald. VASER kan onderscheid maken tussen vet en andere belangrijke weefsels zoals zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. Hierdoor is VASER zowel geschikt voor grote als kleine behandelgebieden.