Heb je last van een verslapte buikhuid, bijvoorbeeld als gevolg van een zwangerschap? Plooit of rimpelt je buikhuid? Ben je veel afgevallen of heb je juist nog teveel vet op je buik en heb je een huidoverschot? Met een buikwandcorrectie (ook wel abdominoplastiek genoemd), maken we de buik weer strakker.

Wat is een buikwandcorrectie?

Bij een buikwandcorrectie wordt overtollige buikhuid en vet verwijderd, zodat de buik strakker wordt. Afhankelijk van de mate van verslapping van de buikhuid passen we één van de volgende operatietechniek toe:

 • Buikhuidcorrectie
 • Mini-buikwandcorrectie
 • Totale buikwandplastiek
 • Fleur-de-lis buikwandcorrectie
 • Lower body lift

Buikhuidcorrectie

De buikhuidcorrectie wordt toegepast bij mensen met een strak postuur, waarbij alleen de buikhuid zeer minimaal is verslapt. Bij een buikhuidcorrectie wordt een minimale incisie (snede) gemaakt bij de schaamheuvel of aan de onderkant in de navel. Het litteken bij de schaamheuvel valt weg onder het ondergoed en zwemkleding. Het litteken in de navel valt weg in de navel zelf.

Mini-buikwandcorrectie (buiklift)

De mini-buikwandcorrectie (soms ook ‘buiklift’ of ‘mini abdominoplastiek’ genoemd) wordt toegepast bij mensen waarbij alleen de buikhuid is uitgerekt onder de navel en de buikwand nog intact is. Bij een mini-buikwandcorrectie wordt een incisie (snede) gemaakt bij de schaamheuvel. Het litteken valt weg onder het ondergoed en zwemkleding. Er komt geen litteken rondom de navel.

Totale buikwandplastiek (buikwandcorrectie)

Een totale buikwandplastiek kan worden toegepast bij mensen waarbij zowel de buikhuid boven- als onder de navel is uitgerekt, al dan niet met een teveel aan onderhuids vet. Geschikte kandidaten voor een totale buikwandplastiek hebben meestal een buik die al vlak onder de ribben slap is.

Bij een totale buikwandplastiek wordt meestal begonnen met een uitgebreide liposuctie, waarna incisies (snedes) worden gemaakt bij de schaamheuvel en rond de navel. De buikhuid wordt over de navel verplaatst en er wordt een nieuwe opening gemaakt voor de navel.

Er komt daarom een litteken rond de navel die in het begin zichtbaar is, maar zo onopvallend mogelijk wordt gemaakt door zorgvuldige hechttechnieken. Het litteken bij de schaamheuvel valt weg onder het ondergoed en zwemkleding.

Indien de buikspieren te ver uit elkaar zijn gaan wijken door bijvoorbeeld een zwangerschap, kunnen de buikspieren weer naar elkaar toegebracht worden. Dit noem je het reven van de buikspieren.

Fleur-de-lis buikwandcorrectie

Wanneer er sprake is van erg veel overtollige huid en/of vetweefsel, kan er gekozen worden voor een Fleur-de-lis buikwandcorrectie. Hierbij worden incisies (snedes) gemaakt bij de schaamheuvel, van de schaamheuvel tot de ribbenboog en rond de navel.

Bij deze ingreep komt het litteken verticaal vanaf het borstbeen tot aan de schaamheuvel. En daarnaast een horizontaal litteken in de bikinilijn. Bij deze ingreep wordt ook de huid over de navel verplaatst en wordt een nieuwe opening voor de navel gemaakt.

Daardoor is er ook rondom de navel een litteken zichtbaar, maar wel zo onopvallend mogelijk door de zorgvuldige hechttechnieken die we gebruiken.

De operatie aan de huid wordt meestal gecombineerd met een uitgebreide liposuctie. Indien de buikspieren te ver uit elkaar zijn gaan wijken door bijvoorbeeld een zwangerschap, kunnen de buikspieren weer naar elkaar toegebracht worden. Dit noem je het reven van de buikspieren.

Lower Body Lift

Als er naast een overschot van huid en vet op de buik ook sprake is van te veel huid en vet op de flanken en/of de billen, dan kan een Lower Body Lift worden overwogen. Hierbij wordt er een snede rondom het onderlichaam gemaakt.

Er blijft bij deze ingreep een litteken achter dat zich rondom je hele onderlichaam bevindt. Dit litteken valt weg onder het ondergoed en zwemkleding en is dus voor het grootste gedeelte onzichtbaar.

Lipo 360: in sommige gevallen is er ook een esthetische wens om naast de buikwandcorrectie, extra liposuctie uit te voeren van de onderrug en flanken, om zo een zo mooi mogelijke “hourglass” shape in het lichaam te krijgen. Hiervoor worden extra kosten in rekening gebracht. Zie hiervoor onze prijslijst.

Buikspieren accentueren: Het is mogelijk om de buikspieren meer zichtbaar te maken middels etching. Hierbij zal de plastisch chirurg zich middels specifieke liposuctie technieken richten op het accentueren van de buikspieren. Voor deze techniek worden extra kosten in rekening gebracht. Zie hiervoor onze prijslijst.

Buikwandcorrectie voor en na foto’s

 

Uniek P2R plan: voor een optimaal genezingsproces

Na de buikwandcorrectie is het belangrijk om de genezing te stimuleren en littekenvorming te beperken. We hebben hiervoor een uniek Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld.

Dit plan is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktische medische behandelervaring en heeft als doel om ervoor te zorgen dat jouw lichaam en geest nauw samenwerken bij het vinden van een nieuwe gezonde balans.

Om dat doel te bereiken, hebben we voor iedere fase rondom de operatie (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) adviezen in het P2R plan opgenomen.

Denk aan:

 • Het gebruik van littekencrèmes, voedingssupplementen en drukkleding
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies
 • Ontspanningsadvies, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
 • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
 • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren

Met het P2R plan zorgen we ervoor dat jouw lichaam op een natuurlijke manier, zo optimaal mogelijk kan genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

De voorbereiding voor de buikwandcorrectie

 • Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat iemand je ophaalt na de ingreep. Je mag niet zonder begeleiding naar huis.
 • Informeer de plastisch chirurg over eventuele eerdere operaties, allergieën en gebruik van medicatie.
 • Na de operatie kun je pijn ervaren. Koop daarom Paracetamol, daarnaast ontvang je een recept voor zwaardere pijnstillers.
 • Na de operatie ziet de buik er enkele weken niet representatief uit. Houd hier rekening mee bij het plannen van activiteiten.
 • Als je nog niet op je streefgewicht bent, adviseren we je om eerst gewicht te verliezen en je eetgewoonten aan te passen. Het resultaat is blijvend het mooiste als je stabiel bent in je gewicht. Fors overgewicht vergroot bovendien de kans op postoperatieve complicaties, zoals infecties.
 • Volg voor en na de operatie het P2R plan dat je in de behandelovereenkomst vindt.

Drukkleding

Wij adviseren je compressiekleding aan te schaffen en deze mee te nemen naar de operatie. Wij hebben zelf goede ervaringen met Lipoelastic drukkleding.

Door drukkleding te dragen, stimuleer je het genezingsproces en verkort je de herstelperiode. Zonder drukkleding bestaat er een kans dat het eindresultaat van de buikwandcorrectie niet naar je zin is.

De operatie

Afhankelijk van de (uitgebreidheid van de) operatietechniek wordt de ingreep onder plaatselijke verdoving of volledige narcose uitgevoerd. De operatie duurt maximaal enkele uren.

Na de operatie

 • Mag je na enkele uren worden opgehaald en naar huis. Bij grotere buikwandcorrecties, dat wil zeggen na bariatische chirurgie en/of na fors gewichtsverlies, blijf je -indien nodig en besproken met je specialist- een nacht overnachten in het operatiecentrum.
 • Mag je een dag later douchen.
 • Raden wij je aan om comfortabele kleding te dragen die je makkelijk aan en uit kunt trekken.
 • Kun je ongemak en pijn ervaren. Je kunt Paracetamol tegen de pijn slikken en de zwaardere pijnstillers gebruiken die je op recept hebt gehad.
 • Draag je, afhankelijk van welke ingreep is uitgevoerd, 3 dagen lang verband op het wondgebied. Daar overheen draag je gedurende 4 weken dag en nacht een drukkorset, of drukkleding.
 • Mag je 4 weken niet intensief sporten, niet zwaar tillen en geen zwaar werk verrichten. Zorg dat er zo min mogelijk druk op de buik komt.
 • Kun je de zwelling van de huid helpen te verminderen door Arnica te gebruiken.
 • Kun je de eerste maanden de littekens het beste niet blootstellen aan de zon.
 • Ontvang je een uitnodiging voor een wondcontrole.

Wat kost een buikwandcorrectie?

Dat hangt af van hoe uitgebreid de buikwandcorrectie is. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen en de bijbehorende kosten.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg
lidewij_bw
Lidewij Hoorntjeholistisch plastisch chirurg

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je weten welke operatiemethode voor jou het gewenste resultaat kan opleveren? Of heb je behoefte aan meer informatie over de verschillende operatietechnieken? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan.

Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en vindt plaats in onze kliniek in Amsterdam. Nadat we jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen.

Veelgestelde Vragen

Bij elke operatie bestaat er een kans op de volgende complicaties:

 • Infectie (pijn, zwelling, roodheid en pus uit het wondgebied)
 • Nabloeding
 • Bloeduitstorting
 • Zwelling
 • Slechte wondgenezing
 • Overmatige littekenvorming
 • Overgevoeligheid of minder gevoeligheid van het geopereerde gebied
 • Asymmetrie

In zeldzame gevallen is er een vergoeding mogelijk. Of dat voor jou geldt, kan de specialist tijdens het oriëntatiegesprek beoordelen.

Ja, wij adviseren voorafgaand aan de operatie LPG Endermologie massages of manuele pre- en after lipo massages. Dit zijn bindweefselmassage gecombineerd met manuele lymfedrainage om de doorbloeding van de huid te stimuleren. Het te opereren gebied is dan optimaal doorbloed, krijgt zo meer voeding en hierdoor kan de huid beter genezen.

Het vet van de gebieden waar er liposuctie verricht zal gaan worden, wordt beter doorbloed en beter gevoed. Het vet is door de plastisch chirurg gemakkelijker los te krijgen middels liposuctie, waardoor je aanzienlijk minder blauw wordt.

Nabehandeling met LPG Endermologie: Als het lichaam moeite heeft met het oedeem goed af te voeren, dan kunnen er fibrose plekjes ontstaan. Dit kan onregelmatigheden geven in de huid, met name rondom de navel.

Met de nabehandelingen help je het lichaam het oedeem optimaal af te voeren en worden onregelmatigheden voorkomen en tegen gegaan. Fibroseplekken worden aangepakt en de doorbloeding wordt geoptimaliseerd. Met als resultaat een egalere goed genezen gezonde huid.