Borstlift: hangende borsten laten liften

Heb je last van hangende borsten, bijvoorbeeld na een zwangerschap? Heb of wil je jouw borstimplantaten laten verwijderen en heb je overtollige huid? Of zijn jouw borsten asymmetrisch? Met een borstlift kunnen we dit soort problemen oplossen en verstevigen we de borsten.

Wat is een borstlift?

Bij een borstlift worden de borsten omhoog gebracht, waarbij de tepel wordt verplaatst en overtollige huid wordt verwijderd, zodat ze weer een mooiere vorm krijgen en steviger worden. Het liften van de borsten kan gecombineerd worden met lipofilling van de borsten. Hierbij haalt de plastisch chirurg vet van andere lichaamsdelen weg. Vervolgens wordt het vet gezuiverd en in de borsten ingebracht.

Ook is het mogelijk om de borstlift te combineren met het plaatsen van borstimplantaten. Het plaatsen van borstimplantaten doen we echter alleen na zorgvuldig onderzoek en overleg, omdat hier risico’s aan verbonden zijn.

Er zijn verschillende methoden om een borstcorrectie uit te voeren. De keuze voor een methode hangt af van de mate van verzakking of de vorm/aanleg van de borst. Tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek adviseren we je over welke methode voor jou het beste is.

schaal van Regnault

 

Gradering verslapping van de borsten. Vlnr: normaal, graad 1 ptsosis, graad 2 ptosis, graad 3 ptosis, verzakking onderkant borst, ongewone borstvorm: tubulair

Interne borstlift: De “ bijna littekenloze” methode. Ptosis graad 1 en 2

Bij een minimale borstlift bij ptosis graad 1, soms ook mogelijk bij graad 2 en uitzakking van de onderpool zoals op afbeelding 1 E te zien is, is het mogelijk om de borsten te liften middels een interne borstlift.

Bij deze methode wordt het verzakken van de tepel en/of het borstweefsel aanzienlijk verminderd door een kleine incisie te maken onder de borst. Het litteken komt daardoor onder de borst. Op deze manier is een borstlift te realiseren zonder zichtbare littekens op de borst.

interne borstlift

methoden: crescent rechtsboven en peri-areolair rechtsonder

litteken crescent methode

litteken peri-areolair methode

Minimale lift middels een areola lift. Ptosis graad 1

Hierbij wordt via een halve maanvormig ellips huidweefsel wegsneden, zodat de huid naar de tepel toe strakker kan worden gemaakt. Dit noemen we de crescent methode, zie de onderstaande afbeelding rechtsboven.

Een andere optie is om de incisie rondom de tepel te maken en de huid rondom te reduceren. In de tepelhof, aan de binnen- of buitenrand van de buitenkant van de tepelhof komt het litteken. Zodoende wordt de huid rondom de tepel verstrakt. Deze methode noemen we de peri-areolair methode, zie de onderstaande afbeelding rechtsonder.

Zowel de crescent methode als de peri-areolair methode laten een klein litteken achter en zijn enkel geschikt voor een minimale lift.

Medium lift middels de Sleutelgatmethode ofwel verticale mastopexie. Ptosis graad 2.

Wanneer de borsten wat meer hangen, gebruiken we vaak de sleutelgatmethode. Hierbij maakt de chirurg een sneetje rondom de tepel en twee schuin naar beneden, oftewel in de vorm van een sleutelgat. Hierbij zal een i-vormig litteken ontstaan op de borst.

Omdat de tepel verplaatst wordt, bestaat er bij deze methode een kans op minder of meer gevoeligheid van de tepel en een kans dat borstvoeding niet of minder lukt.

Sleutelgat/lollipop methode

litteken sleutelgatmethode

ankermethode

Litteken ankermethode

Maximale lift, De Ankermethode. Ptosis graad 3

Meestal kiest de chirurg voor de ankermethode als er sprake is van veel borstvolume en/of een grote mate van hangen. Bij de ankermethode worden sneetjes gemaakt rond de tepel, daaronder twee schuin naar beneden en een in de borstplooi, vergelijkbaar met de vorm van een anker.

Vervolgens wordt de tepel naar boven verplaatst en opnieuw vastgehecht aan de borsthuid. Na de operatie blijft er een litteken in de vorm van een anker achter.

Pseudoptosis: Interne borstlift / Areola lift / Lipofilling

Bij uitzakking van het borstweefsel van de onderpool en teveel huid en volumeverlies van de bovenpool van de borst, kan er gekozen worden voor een interne borstlift, een areola lift of een combinatie hiervan. Ook kan het volumeverlies van de bovenpool van de borst, indien mogelijk, gecorrigeerd worden met lipofilling.

Parachymale maldistributie: (aangeboren) ongewone borstvorming/tubulaire borstvorming: Maatwerk.

Een tubulaire borst betreft een aangeboren afwijking die bij de groei van de borsten tijdens de pubertijd zichtbaar wordt. De tubulaire borst ontwikkelt zich niet normaal en niet volledig. Een correctie van een tubulaire borst is maatwerk.

Borstlift voor en na foto’s

 

Uniek P2R plan: voor een optimaal genezingsproces

Na de borstlift is het belangrijk om het genezingsproces optimaal te bevorderen en de vorming van littekens te beperken. Daarom hebben we het Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld.

Het plan is gebaseerd op praktische medische behandelervaring en wetenschappelijke inzichten. Het doel is om ervoor te zorgen dat jouw lichaam en geest nauw samenwerken bij het vinden van een nieuwe gezonde balans.

Voor iedere fase rondom de operatie (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) hebben we adviezen in het P2R plan opgenomen.

Denk aan:

 • Het gebruik van littekencrèmes, voedingssupplementen en drukkleding
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies
 • Ontspanningsadvies, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
 • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
 • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren

Met behulp van het P2R plan zorgen we er samen voor dat jouw lichaam op een natuurlijke manier, zo optimaal mogelijk kan genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

De voorbereiding voor de borstlift

 • Regel dat iemand je ophaalt na de ingreep. Zonder begeleiding mag je niet naar huis.
 • Indien van toepassing: informeer de plastisch chirurg over eerdere operaties, allergieën en medicatiegebruik.
 • Koop Paracetamol om na de operatie tegen de pijn te gebruiken.
 • Doordat de huid na de operatie blauw en gezwollen is, zien je borsten na de operatie er enkele weken niet representatief uit. Bovendien heeft de borst in het begin nog niet de vorm wat het uiteindelijk moet krijgen. Dit zakt na enige tijd wat uit en is het eindresultaat zichtbaar.
 • Volg voor en na de operatie het P2R plan dat je in de behandelovereenkomst vindt.

Drukkleding

We adviseren je om na de operatie gedurende vier weken drukkleding te dragen. Drukkleding stimuleert het genezingsproces en zorgt voor een kortere herstelperiode. Als je besluit om geen drukkleding te dragen, dan is er een kans dat het eindresultaat van de operatie niet naar wens is. Wij hebben zelf goede ervaringen met Lipoelastic drukkleding.

De operatie

De plastisch chirurg tekent het te behandelen gebied af volgens het met jou besproken operatieplan. Indien nodig wordt:

 • Overtollige huid gecorrigeerd.
 • De tepel naar boven verplaatst of gecorrigeerd.
 • Het borstweefsel in een nieuwe vorm gemodelleerd.

Afhankelijk van de ingreep duurt de operatie gemiddeld 1 tot 2 uur. De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Het is mogelijk om de operatie te combineren met een lipofilling van de borsten of het plaatsen van borstimplantaten.

Na de operatie

 • Kun je, afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is, na enkele uren naar huis of blijf je overnachten. Het is belangrijk dat iemand je ophaalt en begeleidt.
 • Adviseren wij om comfortabele kleding te dragen die je gemakkelijk aan en uit kunt trekken.
 • Heb je mogelijk last van pijn en ongemak. Je kunt Paracetamol tegen de pijn gebruiken en daarnaast krijg je zwaardere pijnstillers op recept.
 • Draag je 3 dagen lang verband op het wondgebied van de borsten. Daar overheen draag je, afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is, 4 weken dag en nacht een sportbh. De plastisch chirurg zal je hierover adviseren.
 • Mag je na drie dagen weer douchen. De eerste dagen na de operatie zul je het rustig aan moeten doen. Na drie dagen kun je licht huishoudelijk en administratief werk verrichten.
 • Mag je 4 weken niet intensief sporten. Je plastisch chirurg zal je hierover verder adviseren.
 • Moet je de eerste week op je rug slapen om het borstgebied te ontlasten.
 • Zijn de borsten gezwollen. Je kunt de zwelling verminderen door het gebruik van Arnica.
 • Blijven de onderhuidse hechtingen een tijdje voelbaar als verdikkingen onder de huid.
 • Worden eventuele hechtingen en verbandmateriaal tijdens de wondcontrole verwijderd.

Wat kost het liften van de borsten?

Dat hangt af van hoe uitgebreid de borstlift is. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen en de bijbehorende kosten.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg
lidewij_bw
Lidewij Hoorntjeholistisch plastisch chirurg

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je weten welke borstliftmethode voor jou het gewenste resultaat kan geven? Of heb je behoefte aan meer informatie over het laten liften van je borsten? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan.

Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en vindt plaats in onze kliniek in Amsterdam. Nadat we jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen.

Veelgestelde Vragen

Bij elke operatie bestaat er een kans op de volgende complicaties:

 • Infectie (pijn, zwelling, roodheid en pus uit het wondgebied)
 • Nabloeding
 • Bloeduitstorting
 • Zwelling
 • Slechte wondgenezing
 • Overmatige littekenvorming
 • Overgevoeligheid of minder gevoeligheid van het geopereerde gebied
 • Asymmetrie
 • De kans dat borstvoeding geven niet meer lukt na de ingreep

Nee, voor een borstlift is een vergoeding helaas niet mogelijk.