Ervaar je klachten door borstimplantaten? Wil je geen lichaamsvreemde materialen meer in jouw lijf hebben? Of vind je dat jouw borsten te groot zijn (geworden)? Dit zijn enkele voorbeelden van veelgehoorde redenen waarom vrouwen besluiten om hun borstimplantaten te laten verwijderen.

Welk resultaat kun je verwachten?

Als je implantaten laat verwijderen, worden je borsten een stuk kleiner. Maar ze worden lang niet zo klein als dat ze voor het inbrengen van de implantaten waren. De weefsels zijn uitgerekt, mogelijk ben je zwaarder geworden of is er in de tijd door hormoonveranderingen meer borstweefsel ontstaan, zodat de borsten groter lijken en/of groter zijn dan dat ze waren.

Na het verwijderen van de implantaten zal het vooraanzicht van je borsten niet veel veranderen. De rondingen blijven ongeveer gelijk en het extra hangen van de borsten zal meevallen. Wat wel heel anders wordt is de projectie naar voren.

De borsten worden namelijk platter. Vooral wanneer je van bovenaf naar je borsten kijkt is dat duidelijk zichtbaar. Ook zal de bovenkant van de borst invallen en kan er een deuk ontstaan. Vaak trekt de huid nog wel wat samen na het verwijderen, maar niet altijd voldoende. Je kunt een lipofilling en/of een huidcorrectie overwegen om dit te corrigeren.

Implantaten verwijderen voor en na foto’s

 

Borstprothese verwijderen zónder lipofilling en zónder borstcorrectie

Fotograaf Robin de Puy voor LINDA.202

Borstprothese verwijderen

Borstprothese verwijderen 380 cc + lipofilling met 350 cc vet

Borstprothese verwijderen 400 cc en borstlift

Meer voor en na foto’s van explantatie op beautyjournaal.nl

In samenwerking met beautyjournaal.nl hebben we een uitgebreid artikel gepubliceerd over het verwijderen van borstimplantaten (ook wel ‘explantatie’ genoemd). In het artikel laten we je ook diverse voorbeelden zien van explantaties in combinatie met lipofilling van de borsten. Ga naar het artikel op beautyjournaal.nl.

Klik hier voor meer voorbeelden: https://www.frankniessen.com/fotos/

Optimaal genezingsproces met uniek P2R plan

Het is belangrijk om het genezingsproces na het verwijderen van de borstimplantaten optimaal te ondersteunen en de vorming van littekens te beperken.

Daarom hebben we een uniek Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld, gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktische medische behandelervaring. Het uitgangspunt is dat jouw lichaam en geest bij onze behandelingen nauw samenwerken in het vinden van een nieuwe en gezonde balans.

Om die balans te krijgen, staan er in het P2R plan voor iedere fase rondom het verwijderen van de borstimplantaten (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) adviezen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het gebruik van littekencrèmes, voedingssupplementen en drukkleding
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies
 • Ontspanningsadvies, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
 • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
 • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren en om afvalstoffen af te voeren.

Met behulp van het P2R plan zorgen we er samen voor dat jouw lichaam op een natuurlijke manier en zo optimaal mogelijk kan genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

Voorbereiding voor het verwijderen van de borstimplantaten

 • Zorg dat je na de ingreep door iemand wordt opgehaald. Je mag niet zonder begeleiding naar huis.
 • Voordat je geopereerd wordt, moet je de plastisch chirurg informeren over eventuele eerdere operaties, allergieën en het gebruik van medicijnen.
 • Zorg dat je voldoende Paracetamol in huis hebt om na de operatie als pijnstilling te gebruiken.
 • Als je besluit om een borstcorrectie uit te laten voeren, is het van belang om je te realiseren dat de borsten er gedurende enige tijd niet representatief uitzien.
 • Voor een optimale genezing na de operatie raden we je aan om de adviezen uit ons P2R plan aan te houden. Dit plan zit in de behandelovereenkomst.

Heading 3: Drukkleding

Het dragen van drukkleding na de operatie stimuleert het genezingsproces. Zonder het gebruik van de geadviseerde drukkleding duurt de herstelperiode niet alleen langer, maar bestaat er ook een kans dat het resultaat van de ingreep niet aan de verwachtingen voldoet.

Wij hebben zelf goede ervaringen met Lipoelastic drukkleding. Deze drukkleding geeft naar onze ervaring de juiste druk voor elk type operatie.

De operatie

Afhankelijk van de omvang van de ingreep, duurt de operatie 0,5 à 2,5 uren. De operatie vindt plaats in Operatie Centrum Amstelveen, in dagbehandeling onder algehele narcose.

Borstcorrectie met een borstlift en/of lipofilling

Na het verwijderen van de implantaten is eventueel een borstcorrectie middels een borstlift en/of lipofilling van de borsten mogelijk om het volumeverlies te compenseren en de stand van de borsten te verbeteren. Tijdens het oriëntatiegesprek kan de plastisch chirurg je hierover informeren en adviseren.

Na de operatie

 • Kun je na enkele uren naar huis, zorg ervoor dat iemand je komt ophalen.
 • Adviseren wij om comfortabele kleding te dragen die je makkelijk aan en uit kunt trekken.
 • Kun je pijn en ongemak ervaren. Je hebt zwaardere pijnstillers op recept gekregen. Je kunt deze volgens voorschrift tegen de pijn nemen. Ook kun je Paracetamol gebruiken.
 • Draag je vier weken lang dag en nacht een sport bh. Is er sprake van lipofilling dan draag je een slappe BH om teveel druk te voorkomen.
 • Mag je de dag na de ingreep weer douchen. De eerste dag na de operatie zul je het rustig aan moeten doen. Na drie dagen kun je licht huishoudelijk en administratief werk verrichten.
 • Zijn de borsten gezwollen en zien ze er niet meteen fraai uit. Je kunt de zwelling verminderen door het gebruik van Arnica.
 • Hoeven de hechtingen niet te worden verwijderd. De onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid.

Voor de operatie ontvang je een mail met een afspraak voor de wondcontrole. Na de wondcontrole wordt er nog een vervolgafspraak gemaakt met de plastisch chirurg.

Wat kost het verwijderen van borstimplantaten?

De kosten voor het verwijderen van borstimplantaten zijn afhankelijk van de omvang van de ingreep. Bovendien kunnen de kosten hoger uitvallen als je de operatie combineert met een aanvullende borstcorrectie. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen en de bijbehorende kosten.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg
lidewij_bw
Lidewij Hoorntjeholistisch plastisch chirurg

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je jouw borstimplantaten laten verwijderen? Of wil je meer informatie over de behandeling?  Vraag dan een oriëntatiegesprek aan. Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend. Nadat we jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen.

Veelgestelde Vragen

Bij elke operatie bestaat er een kans op de volgende complicaties:

 • Infectie (pijn, zwelling, roodheid en pus uit het wondgebied)
 • Nabloeding
 • Bloeduitstorting
 • Zwelling
 • Slechte wondgenezing
 • Overmatig litteken vorming
 • Overgevoeligheid of minder gevoeligheid van het geopereerde gebied
 • Asymmetrie
 • Intrekking van de borst

Dit is uiteraard bespreekbaar met de plastisch chirurg. Bij een dik kapsel (baker III of baker IV) of plaatselijk weefsel wat er verdikt of anders uitziet, wordt dit altijd verwijderd. Flinterdun kapsel kan wel verwijderd worden, maar niet altijd zonder risico’s en niet altijd volledig.

Verder kan het kapsel aan de ribbenkast vastzitten, waardoor het niet verwijderd kan worden. Dit, omdat er dan te veel schade aan het omliggende weefsel gemaakt moet worden.

Het al dan niet verwijderen van het kapsel heeft geen effect op de afname van algemene klachten die op kunnen treden bij borstimplantaten.

Dit weet je eigenlijk niet. Je drinkt en eet ook siliconen (bier, ketchup etc.). Volledig siliconenvrij zijn is in de maatschappij waarin wij leven daardoor lastig.

Wat betreft het vrij geraken van siliconen moeten we het lichaam aanspreken op het zelfhelend vermogen. Er bestaan nog geen methoden of medicatie om siliconenresten uit het lichaam te verwijderen.

Wij hebben een detoxprogramma voor je opgesteld in ons Regenerate plus plan om je te helpen met ontgiften. Daarin staan extra adviezen over dieet en supplement gebruik.

De plastisch chirurg kan om de volgende redenen een aanvraag doen bij je zorgverzekeraar:

 • Door MRI/Echo aantoonbare scheur/lekkage van het implantaat.
 • Als tijdens de operatie blijkt dat de implantaten defect waren, kunnen we daar foto’s van maken en met terugwerkende kracht een vergoeding aanvragen bij de zorgverzekeraar.
 • Kapselvorming Baker IV (is een forse verkapseling van het borstimplantaat met als gevolg verharde en vervormde borsten met pijnklachten)
 • Breast Implant Illness klachten, aantoonbaar door een brief van de internist.

Als er geen sprake is van één van de bovenstaande redenen, dan kunnen we geen aanvraag doen.