Voorhoofdreductie / haarlijn verlaging

Het chirurgisch verlagen van de haarlijn wordt toegepast als je een wat groter voorhoofd hebt, wat minder in verhouding is met de rest van het gelaat. Ook wordt deze methode toegepast bij een onrustige haarlijn. In sommige gevallen kan haartransplantatie de juiste behandel toepassing zijn, in sommige gevallen geeft een chirurgische operatie de gewenste oplossing. Bij Mittsu doen we geen haartransplantaties. Bij een chirurgische haarlijn verlaging / voorhoofdreductie komt in de haarlijn een incisie met kleine zig-zagjes om een meer onopvallend litteken te krijgen. Tijdens de operatieve ingreep wordt de hoofdhuid losgemaakt richting het achterhoofd en wordt de stevige laag van de hoofdhuid dwars ingesneden, zodat de huid meer kan rekken. De huid wordt vervolgens zo veel mogelijk naar voren getrokken, zodat er zoveel mogelijk van de behaarde hoofdhuid naar voren komt. Door de zig-zag vorm is het litteken nauwelijks zichtbaar.

“Ik heb een heel hoog voorhoofd”
“mijn haarlijn is teruggetrokken”
“mijn haarlijn is niet mooi”

Voorhoofdreductie voor en na foto’s

Klik hier voor meer voorbeelden: https://www.frankniessen.com/gezicht/

Optimaal genezingsproces met uniek P2R plan

Bij Mittsu Institute hebben we een uniek Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld. Het doel van dit plan is om het herstelproces na een haarlijn verlaging / voorhoofdreductie optimaal te ondersteunen en de vorming van littekens te minimaliseren.

Dit plan vormt de kern van onze Mittsu filosofie en is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten en praktische medische behandelervaring. De samenwerking tussen lichaam en geest staat centraal in het P2R plan, met als doel om een nieuwe gezonde balans te vinden.

Om dat doel te bereiken, hebben we in het P2R plan voor iedere fase rondom de haarlijn verlaging / voorhoofdreductie (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) adviezen opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het gebruik van littekencrèmes en voedingssupplementen
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies
 • Advies om te ontspannen, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
 • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
 • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren

Met behulp van het P2R plan zorgen we er samen voor dat jouw lichaam na de haarlijn verlaging / voorhoofdreductie op een natuurlijke manier en zo optimaal mogelijk kan genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

De voorbereiding voor de Voorhoofdreductie / haarlijn verlaging

 • Vraag aan iemand om je na de ingreep op te halen, omdat je niet zonder begeleiding naar huis mag.
 • Indien van toepassing: informeer de plastisch chirurg over eerdere operaties, allergieën en het gebruik van medicatie.
 • Koop voorafgaand aan de operatie Paracetamol die je na de operatie als pijnstilling kunt gebruiken.
 • Als je besluit om een Voorhoofdreductie/haarlijn verlaging uit te laten voeren, moet je je realiseren dat je er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van het voorhoofd is dit meestal rond de 14 dagen.
 • Voor optimale genezing van de Voorhoofdreductie/haarlijn verlaging adviseren wij je om vanaf de voorbereiding ons P2R plan aan te houden. Je treft dit plan aan in de behandelovereenkomst.
 • We raden je aan om coolpacks of diepvrieserwtjes te kopen om de huid na de operatie mee te koelen.
 • Ja, Wij adviseren voorafgaand aan de operatie LPG Endermologie massages. Dit zijn bindweefselmassage gecombineerd met manuele lymfedrainage om de doorbloeding van de huid te stimuleren. Het te opereren gebied is dan optimaal doorbloed, krijgt zo meer voeding en hierdoor kan de huid beter genezen.
 • Nabehandeling met LPG Endermologie: Als het lichaam moeite heeft met het oedeem goed af te voeren, dan kunnen er fibrose plekjes ontstaan. Dit kan onregelmatigheden geven in de huid. Met de nabehandelingen help je het lichaam het oedeem optimaal af te voeren en worden onregelmatigheden voorkomen en tegen gegaan. Fibroseplekken worden aangepakt en de doorbloeding wordt geoptimaliseerd. Met als resultaat een egalere, goed genezen gezonde huid.

Drukkleding

Wij raden je aan om drukkleding aan te schaffen voor de operatie. Drukkleding zorgt voor een sneller en mooier herstel. Je kunt op lipoelastic.nl drukverband voor het gelaat kopen. Wij adviseren de FM Special Klittenband sluiting.

Na de operatie

 • Kan het gezicht net na de operatie flink gezwollen zijn en zie je er niet fraai uit.
 • Is het belangrijk dat iemand je ophaalt en begeleidt.
 • Worden, indien nodig, drains in de wond achtergelaten zodat bloed en weefselvocht kunnen worden afgevoerdDe onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid en als er oplosbare schroefjes of hechtingen zijn gebruikt voel je deze ook. .(mag weg)
 • Krijg je verband om het hoofd en mag je dit zelf na enkele dagen verwijderen. Je kunt zolang het verband om is je haren niet wassen. Je kunt wel douchen, zolang je het gelaat en de hoofdhuid niet nat maakt. Nadat het verband is verwijderd, mag je de drukkleding dragen: de eerste week dag en nacht, de tweede week enkel ’s nachts.
 • Kun je pijn en ongemak ervaren, waaronder hoofdpijnklachten. Je krijgt een recept voor pijnstilling mee, daarnaast kun je ook Paracetamol gebruiken.
 • Kun je de zwelling aan het voorhoofd verminderen door het gebruik van Arnica en door maximaal driemaal daags tien minuten coolpacks op het voorhoofd te leggen. Ook raden wij je aan om met het hoofd omhoog op meerdere kussens te slapen.
 • Moet je twee weken rust houden, daarna mag je weer licht werk verrichten. Lichamelijke inspanning en sport vermijd je gedurende de eerste zes weken, net zoals zware dingen tillen en bukken.
 • Kan de huid van het voorhoofd, het littekengebied en soms ook het achterhoofd enige tijd gevoelloos of doof aanvoelen. Dit trekt over het algemeen langzaam weg, maar kan enkele maanden duren voordat het gevoel weer helemaal genormaliseerd is.
 • Mag je gedurende twee weken na de operatie geen crème en make-up dragen op het geopereerde gebied. Als de oogleden ook gecorrigeerd zijn, mag je 2 weken geen lenzen en mascara dragen. (mag weg)
 • Ultraviolette straling is niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kun je de eerste maanden na de behandeling de littekens bedekt houden. Vanaf twee weken na de operatie kun je de gehele huid van het voorhoofd insmeren met een sunblock. De littekens zelf vallen in de haargrens en kun je niet insmeren. Blijf tot de wondjes goed dicht zijn uit de zon, en bescherm daarna de littekentjes met een zonnehoed of pet.
 • Worden eventuele hechtingen en verbandmateriaal tijdens de afspraak voor de wondcontrole verwijderd.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg

Wat kost een Voorhoofdreductie / haarlijn verlaging?

De kosten voor een Voorhoofdreductie / haarlijn verlaging hangen af van de operatiemethode die nodig is. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen van het voorhoofd en de bijbehorende kosten.