Endoscopische voorhoofdslift

Heb je last van een zwaar gevoel op de oogleden, gecombineerd met een vermoeid of nors uiterlijk door sterk verzakte wenkbrauwen? Trek je je wenkbrauwen steeds op om beter te kunnen zien? Voelt dat lichter? Heb je diepe fronsrimpels? Dit zijn veelgehoorde klachten van mensen die een voorhoofd correctie overwegen.

Als gevolg van volume verlies door ouder worden en door genetische aanleg kan de huid van het voorhoofd en de wenkbrauwen slapper worden en op het bovenste ooglid drukken. Dit kan een vermoeid of nors uiterlijk geven, wat je als storend kunt ervaren omdat je je helemaal niet zo voelt. Daarnaast kan het optrekken van de wenkbrauwen om onder de oogleden door te kijken vermoeiend zijn. Voor het corrigeren van fors gezakte wenkbrauwen en slappe huid van het voorhoofd zijn er twee methoden: een endoscopische voorhoofdslift en een traditionele voorhoofdslift. Een correctie aan het voorhoofd wordt vaak gecombineerd met een ooglidcorrectie. Zie hiervoor meer informatie over ooglidcorrectie.

 

“Mensen denken dat ik boos ben..”
“Ik ervaar zo’n zwaar gevoel op mijn ogen..”
“En ’s avonds is het nog erger..”
“Het zakken van mijn wenkbrauwen en voorhoofd doet mij er zo veel ouder en vermoeider uitzien”
“Ik krijg van die diepe rimpels in mijn voorhoofd”
“Ik trek continue mijn wenkbrauwen omhoog zodat ik beter kan zien”.

Endoscopische voorhoofdslift

Bij een endoscopische voorhoofdslift wordt het teveel aan huid van het voorhoofd weggewerkt naar het achterhoofd. De plastisch chirurg maakt enkele kleine sneetjes in de behaarde hoofdhuid en maakt de huid tot aan het botvlies los. Zodra de plastisch chirurg het botvlies aantrekt, gaan de wenkbrauwen mee omhoog en worden deze op een natuurlijke, goede hoogte weer vastgezet. Het overschot aan huid wordt met een endoscopische voorhoofdslift niet weggesneden, maar naar achteren geschoven via de behaarde hoofdhuid. Dit trekt na enkele weken vanzelf weg. De haargrens kan door deze methode iets naar achteren verschuiven. Naast dat de wenkbrauwen weer op de juiste hoogte komen, wordt de huid van het voorhoofd door deze methode weer strakker en gladder.

Traditionele voorhoofdslift

Bij een traditionele voorhoofdslift wordt de huid van het voorhoofd en de wenkbrauwen gelift, afzonderlijk van de voorhoofdsspier. In dit geval wordt wél overtollige huid door de plastisch chirurg verwijderd, waardoor het voorhoofd gelijk blijft of korter wordt. Deze methode is geschikt voor mensen met een wat langer of hoger voorhoofd. Er ontstaat echter wel een groter litteken in het behaarde gedeelte van het voorhoofd. Voor kale mensen is deze methode daarom minder geschikt, omdat het litteken bij hen zichtbaar is.

Verschil endoscopische voorhoofdslift en traditionele voorhoofdslift

Bij een traditionele voorhoofdslift wordt de huid van het voorhoofd en de wenkbrauwen gelift, afzonderlijk van de voorhoofdsspier. In dit geval wordt wél overtollige huid door de plastisch chirurg verwijderd, waardoor het voorhoofd gelijk blijft of korter wordt.

Deze methode is geschikt voor mensen met een wat langer of hoger voorhoofd. Er ontstaat echter wel een groter litteken in het behaarde gedeelte van het voorhoofd. Voor kale mensen is deze methode daarom minder geschikt, omdat het litteken bij hen zichtbaar is.

Voorhoofdslift voor en na foto’s

Optimaal genezingsproces met uniek P2R plan

De specialisten van Mittsu Institute hebben een uniek Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld. Het P2R plan is gebaseerd op praktische medische behandelervaring en wetenschappelijke inzichten.

Het doel is om het herstelproces na een voorhoofdslift optimaal te ondersteunen en de vorming van littekens te beperken. Daarbij staat de samenwerking tussen lichaam en geest centraal.

In het P2R plan hebben we voor elke fase rondom de voorhoofdslift (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) adviezen opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het gebruik van littekencrèmes en voedingssupplementen
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies
 • Advies om te ontspannen, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
 • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
 • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren

Met behulp van het P2R plan zorgen we er samen voor dat jouw lichaam na de voorhoofdslift op een natuurlijke manier, zo optimaal mogelijk kan genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

De voorbereiding voor de voorhoofdslift

 • Vraag aan iemand om je na de ingreep op te halen, omdat je niet zonder begeleiding naar huis mag.
 • Indien van toepassing: informeer de plastisch chirurg over eerdere operaties, allergieën en het gebruik van medicatie.
 • Koop voorafgaand aan de operatie Paracetamol die je na de operatie als pijnstilling kunt gebruiken.
 • Als je besluit om een voorhoofdslift uit te laten voeren, moet je je realiseren dat je er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van het voorhoofd is dit duurt rond de 14 dagen.
 • Voor optimale genezing van de voorhoofdslift adviseren wij je om vanaf de voorbereiding ons P2R plan aan te houden. Je treft dit plan aan in de behandelovereenkomst.
 • We raden je aan om coolpacks of diepvrieserwtjes te kopen om de huid na de operatie mee te koelen.
 • Ja, Wij adviseren voorafgaand aan de operatie LPG Endermologie massages. Dit zijn bindweefselmassage gecombineerd met manuele lymfedrainage om de doorbloeding van de huid te stimuleren. Het te opereren gebied is dan optimaal doorbloed, krijgt zo meer voeding en hierdoor kan de huid beter genezen.
 • Nabehandeling met LPG Endermologie: Als het lichaam moeite heeft met het oedeem goed af te voeren, dan kunnen er fibrose plekjes ontstaan. Dit kan onregelmatigheden geven in de huid. Met de nabehandelingen help je het lichaam het oedeem optimaal af te voeren en worden onregelmatigheden voorkomen en tegen gegaan. Fibroseplekken worden aangepakt en de doorbloeding wordt geoptimaliseerd. Met als resultaat een egalere, goed genezen gezonde huid.

Drukkleding

Wij raden je aan om drukkleding aan te schaffen voor de operatie. Drukkleding zorgt voor een sneller en mooier herstel. Je kunt op lipoelastic.nl drukverband voor het gelaat kopen. Wij adviseren de FM Special Klittenband sluiting.

De operatie

Zowel de endoscopische voorhoofdslift als de traditionele voorhoofdslift duren ongeveer één tot twee uur. De operaties vinden plaats in het Operatie Centrum Amstelveen, in dagbehandeling onder algehele narcose

Na de operatie

 • Kan het gezicht net na de operatie flink gezwollen zijn en zie je er niet fraai uit.
 • Is het belangrijk dat iemand je ophaalt en begeleidt.
 • Worden, indien nodig, drains in de wond achtergelaten zodat bloed en weefselvocht kunnen worden afgevoerd. De onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid en als er oplosbare schroefjes of hechtingen zijn gebruikt voel je deze ook.
 • Krijg je verband om het voorhoofd en mag je dit zelf na enkele dagen verwijderen. Je kunt zolang het verband om is je haren niet wassen. Je kunt wel douchen, zolang je het gelaat en de hoofdhuid niet nat maakt. Nadat het verband is verwijderd, mag je de drukkleding dragen: de eerste week dag en nacht, de tweede week enkel ’s nachts.
 • Kun je pijn en ongemak ervaren, waaronder hoofdpijnklachten. Je krijgt een recept voor pijnstilling mee, daarnaast kun je ook Paracetamol gebruiken.
 • Kun je de zwelling aan het voorhoofd verminderen door het gebruik van Arnica en door maximaal driemaal daags tien minuten coolpacks op het voorhoofd te leggen. Ook raden wij je aan om met het hoofd omhoog op meerdere kussens te slapen.
 • Moet je twee weken rust houden, daarna mag je weer licht werk verrichten. Lichamelijke inspanning en sport vermijd je gedurende de eerste zes weken, net zoals zware dingen tillen en bukken.
 • Kan de huid van het voorhoofd, de wenkbrauwen, het littekengebied en soms ook het achterhoofd enige tijd gevoelloos of doof aanvoelen. Dit trekt over het algemeen langzaam weg, maar kan enkele maanden duren voordat het gevoel weer helemaal genormaliseerd is.
 • Mag je gedurende twee weken na de operatie geen crème en make-up dragen op het geopereerde gebied. Als de oogleden ook gecorrigeerd zijn, mag je 2 weken geen lenzen en mascara dragen.
 • Ultraviolette straling is niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kun je de eerste maanden na de behandeling de littekens bedekt houden. Vanaf twee weken na de operatie kun je de gehele huid van het voorhoofd insmeren met een sunblock. De littekens zelf vallen in de haargrens en kun je niet insmeren. Blijf tot de wondjes goed dicht zijn uit de zon, en bescherm daarna de littekentjes met een zonnehoed of pet.
 • Worden eventuele hechtingen en verbandmateriaal tijdens de afspraak voor de wondcontrole verwijderd.

Wat kost een voorhoofdslift?

De kosten voor een voorhoofdslift hangen af van de operatiemethode die nodig is. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen van het voorhoofd en de bijbehorende kosten.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je weten welke voorhoofdcorrectie voor jou het beste is? Of wil je meer weten over de verschillende behandelingen? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan.

Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en vindt plaats in onze kliniek in Amsterdam. Nadat we jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen.

Veelgestelde Vragen

Dat verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van de snelheid van het verouderingsproces. Gemiddeld blijft het resultaat tussen de 5 en 15 jaar zichtbaar. Door een gezonde levensstijl aan te houden geniet je het langste van het resultaat.

Bij elke operatie bestaat er een kans op de volgende complicaties:

 • Infectie (pijn, zwelling, roodheid en pus uit het wondgebied)
 • Nabloeding
 • Bloeduitstorting
 • Zwelling
 • Slechte wondgenezing
 • Overmatig litteken vorming
 • Overgevoeligheid of minder gevoeligheid van het geopereerde gebied
 • Asymmetrie
 • Loslaten van een hechting

Dat is soms het geval, maar dan moet het voorhoofd in ieder geval zo zwaar verzakt zijn dat het ooglid meer dan 50% over de pupillen heen hangt. Dan nog is het niet zeker of de voorhoofdcorrectie wordt vergoed. De verzekeraar neemt daar de beslissing over.