Endoscopische ponytail lift

Ponytail lift: Voorhoofd-Wenkbrauw-Ooglift

Bij een endoscopische Voorhoofd-Wenkbrauw-Ooglift, ook wel een Ponytail lift genoemd, wordt de stand van de oogleden en wenkbrauwen gelift door de huid en onderliggende weefsels naar boven te roteren en te fixeren met twee oplosbare ankers en/of hechtingen in het bot ter hoogte van de haargrens. De plastisch chirurg maakt vijf kleine sneetjes in de behaarde hoofdhuid en maakt het botvlies los, snijdt deze in onder het niveau van de wenkbrauwen en aan de zijkanten. Daarnaast wordt er geprepareerd langs de oogkasrand naar onder de kringspier rond het oog en tot voor het oor, over het jukbeen. Daarna worden de weefsels gelift en geroteerd naar de bovenzijde van het hoofd en richting het achterhoofd. De ingreep wordt verricht met behulp van een endoscoop. Een endoscoop is een klein buisje met licht, camera en vergrootglas. Op deze manier kan de plastisch chirurg heel secuur het botvlies onder de spieren van het voorhoofd losmaken en de gevoelszenuwen sparen. Zodra de plastisch chirurg het botvlies aantrekt, gaan de wenkbrauwen mee omhoog en worden ze op de gewenste hoogte weer vastgezet. Het botvlies moet weer vastgroeien voor een definitief resultaat . De fixatie van de weefsels geschied middels de vorming van littekenweefsel. Om dit vast te zetten, gebruikt de specialist hechtingen en/of twee oplosbare ankers die hij/zij vastmaakt in het bot. De littekens bestaan uit een tweetal kleine sneetjes van een centimeter in de haargrens. Twee ter hoogte van de slaap, twee aan beide zijden en één in het midden van het voorhoofd. De haren hoeven hiervoor niet te worden afgeschoren

 

“De verhoudingen in mijn gezicht zijn minder mooi”
“Ik wil de stand van mijn oogleden en wenkbrauwen liften”

Optimaal genezingsproces met uniek P2R plan

De specialisten van Mittsu Institute hebben een uniek Prepare Protect Regenerate Plan (P2R) ontwikkeld. Het P2R plan is gebaseerd op praktische medische behandelervaring en wetenschappelijke inzichten.

Het doel is om het herstelproces na een Ponytail lift optimaal te ondersteunen en de vorming van littekens te beperken. Daarbij staat de samenwerking tussen lichaam en geest centraal.

In het P2R plan hebben we voor elke fase rondom de Ponytail lift (Prepare: de voorbereidende fase, Protect: de beschermende fase en Regenerate: de herstelfase) adviezen opgenomen. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Het gebruik van littekencrèmes en voedingssupplementen
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies
 • Advies om te ontspannen, inclusief yoga- en meditatieoefeningen
 • Adviezen om je immuunsysteem te ondersteunen
 • Adviezen om het zelfhelend vermogen van je lichaam te stimuleren

Met behulp van het P2R plan zorgen we er samen voor dat jouw lichaam na de Ponytail lift op een natuurlijke manier, zo optimaal mogelijk kan genezen, zodat je van binnen én van buiten kunt stralen.

De voorbereiding voor de voorhoofdslift

 • Vraag aan iemand om je na de ingreep op te halen, omdat je niet zonder begeleiding naar huis mag.
 • Indien van toepassing: informeer de plastisch chirurg over eerdere operaties, allergieën en het gebruik van medicatie.
 • Koop voorafgaand aan de operatie Paracetamol die je na de operatie als pijnstilling kunt gebruiken.
 • Als je besluit om een Ponytail lift uit te laten voeren, moet je je realiseren dat je er gedurende enige tijd niet representatief uitziet. Voor een correctie van het voorhoofd is dit is meestal rond de 14 dagen.
 • Voor optimale genezing van de Ponytail lift adviseren wij je om vanaf de voorbereiding ons P2R plan aan te houden. Je treft dit plan aan in de behandelovereenkomst.
 • We raden je aan om coolpacks of diepvrieserwtjes te kopen om de huid na de operatie mee te koelen.
 • Ja, Wij adviseren voorafgaand aan de operatie LPG Endermologie massages. Dit zijn bindweefselmassage gecombineerd met manuele lymfedrainage om de doorbloeding van de huid te stimuleren. Het te opereren gebied is dan optimaal doorbloed, krijgt zo meer voeding en hierdoor kan de huid beter genezen.
 • Nabehandeling met LPG Endermologie: Als het lichaam moeite heeft met het oedeem goed af te voeren, dan kunnen er fibrose plekjes ontstaan. Dit kan onregelmatigheden geven in de huid. Met de nabehandelingen help je het lichaam het oedeem optimaal af te voeren en worden onregelmatigheden voorkomen en tegen gegaan. Fibroseplekken worden aangepakt en de doorbloeding wordt geoptimaliseerd. Met als resultaat een egalere, goed genezen gezonde huid.

Drukkleding

Wij raden je aan om drukkleding aan te schaffen voor de operatie. Drukkleding zorgt voor een sneller en mooier herstel. Je kunt op lipoelastic.nl drukverband voor het gelaat kopen. Wij adviseren de FM Special Klittenband sluiting.

De operatie

De operatie duurt ongeveer één tot twee uur. De operaties vinden plaats in het Operatie Centrum Amstelveen, in dagbehandeling onder algehele narcose

Na de operatie

 • Kan het gezicht net na de operatie flink gezwollen zijn en zie je er niet fraai uit.
 • Is het belangrijk dat iemand je ophaalt en begeleidt.
 • Worden, indien nodig, drains in de wond achtergelaten zodat bloed en weefselvocht kunnen worden afgevoerd. De onderhuidse hechtingen blijven enige tijd voelbaar als verdikkingen onder de huid en als er oplosbare schroefjes of hechtingen zijn gebruikt voel je deze ook.
 • Krijg je verband om het voorhoofd en mag je dit zelf na enkele dagen verwijderen. Je kunt zolang het verband om is je haren niet wassen. Je kunt wel douchen, zolang je het gelaat en de hoofdhuid niet nat maakt. Nadat het verband is verwijderd, mag je de drukkleding dragen: de eerste week dag en nacht, de tweede week enkel ’s nachts.
 • Kun je pijn en ongemak ervaren, waaronder hoofdpijnklachten. Je krijgt een recept voor pijnstilling mee, daarnaast kun je ook Paracetamol gebruiken.
 • Kun je de zwelling aan het voorhoofd verminderen door het gebruik van Arnica en door maximaal driemaal daags tien minuten coolpacks op het voorhoofd te leggen. Ook raden wij je aan om met het hoofd omhoog op meerdere kussens te slapen.
 • Moet je twee weken rust houden, daarna mag je weer licht werk verrichten. Lichamelijke inspanning en sport vermijd je gedurende de eerste zes weken, net zoals zware dingen tillen en bukken.
 • Kan de huid van het voorhoofd, de wenkbrauwen, het littekengebied en soms ook het achterhoofd enige tijd gevoelloos of doof aanvoelen. Dit trekt over het algemeen langzaam weg, maar kan enkele maanden duren voordat het gevoel weer helemaal genormaliseerd is.
 • Mag je gedurende twee weken na de operatie geen crème en make-up dragen op het geopereerde gebied. Als de oogleden ook gecorrigeerd zijn, mag je 2 weken geen lenzen en mascara dragen.
 • Ultraviolette straling is niet goed voor de littekens, ze kunnen daardoor onnodig lang rood blijven. Het beste kun je de eerste maanden na de behandeling de littekens bedekt houden. Vanaf twee weken na de operatie kun je de gehele huid van het voorhoofd insmeren met een sunblock. De littekens zelf vallen in de haargrens en kun je niet insmeren. Blijf tot de wondjes goed dicht zijn uit de zon, en bescherm daarna de littekentjes met een zonnehoed of pet.
 • Worden eventuele hechtingen en verbandmateriaal tijdens de afspraak voor de wondcontrole verwijderd.

Wat kost een Ponytail lift: Voorhoofd-Wenkbrauw-Ooglift ?

De kosten voor een Ponytail lift hangen af van de operatiemethode die nodig is. Bekijk onze prijslijst voor alle behandelingen van het voorhoofd en de bijbehorende kosten.

Wie voert de operatie uit?

frank
Frank NiessenCEO, holistisch plastisch chirurg

Vrijblijvend oriëntatiegesprek

Wil je weten welke voorhoofdcorrectie voor jou het beste is? Of wil je meer weten over de verschillende behandelingen? Vraag dan een oriëntatiegesprek aan.

Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en vindt plaats in onze kliniek in Amsterdam. Nadat we jouw gegevens hebben ontvangen, nemen we contact met je op om een afspraak in te plannen.

Veelgestelde Vragen

Dat verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van de snelheid van het verouderingsproces. Gemiddeld blijft het resultaat tussen de 5 en 15 jaar zichtbaar. Door een gezonde levensstijl aan te houden geniet je het langste van het resultaat.

Bij elke operatie bestaat er een kans op de volgende complicaties:

 • Infectie (pijn, zwelling, roodheid en pus uit het wondgebied)
 • Nabloeding
 • Bloeduitstorting
 • Zwelling
 • Slechte wondgenezing
 • Overmatig litteken vorming
 • Overgevoeligheid of minder gevoeligheid van het geopereerde gebied
 • Asymmetrie
 • Loslaten van een hechting

Nee een ponytail lift operatie wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar.